Kaip nepersivalgyti švenčių metu

2019-04-23

Velykų ar kitų didžiųjų švenčių metu sėsdami prie stalo daugelis neįvertina savo galimybių ir suvartoja per daug maisto. Kaip palengvinti šią naštą ar to išvengti? Paprastų patarimų siūlo gydytoja-dietologė Gertrūda Babravičienė.

Pasak dietologės, gera naujiena ta, kad Velykų patiekalai dažniausiai valgomi iš ryto. Todėl žmonės nespėja labai išalkti.

„Jei visgi planuojate sėstis prie stalo gerokai po to, kai atsikėlėte t.y. vėliau nei pora valandų nuo atsikėlimo, rekomenduočiau visgi kažką suvalgyti. Galbūt tai galėtų būti pora šaukštų košės arba jogurtas gal net kažkoks vaisius. Be abejo, norėčiau akcentuoti, kad kalbu apie sveikus žmones, neturinčių išskirtinės sveikatos būklės. Tuomet rekomendacijos skiriasi, jų negalima pritaikyti kiekvienam“, - kalbėjo G. Babravičienė.

Kad nepersivalgytumėte prie Velykų stalo specialistė rekomenduoja prieš sėdant prie stalo atsigerti vandens. „Valgydami neskubėkite, mėgaukitės švente, mėgaukitės bendravimu su savo artimaisiais. Jauskite maisto kvapą, matykite jo spalvą. Šitie dalykai yra iš tiesų svarbūs, - kalbėjo dietologė - Kai tik pajaučiate sotumo jausmą, sustokite ir pagalvokite, ar tikrai dar norite tos baltos mišrainės?  Visgi jei pajaučiate, kad jau nelabai, tik akys to nori, padarykite pertrauką ir pratęskite po poros valandų", - dėstė maisto specialistė.

Jos teigimu, prieš dedami maistą į lėkštę vertėtų įsivertinti, ar iš tiesų jūsų lėkštėje atsidurs ir daržovių, ir baltymų šaltinis. „Jei tai yra Velykos, greičiausiai Jūsų lėkštėje atsidurs ir bent vienas kiaušinis. Tai yra labai gerai, todėl kad kiaušiniai pasižymi tuo, viename kiaušinyje yra visos mūsų organizmui reikalingos medžiagos. Tai ir baltymai, ir riebalai ir angliavandeniai. Pasistenkite per daug kiaušinių nesuvalgyti, kad liktų vietos ir daržovėms, šviežioms salotoms, pilno grūdo duonos gabalėliui“, - aiškino dietolog

Suvalgius pagrindinį patiekalą - kiaušinį, mišrainę, salotų, ateina laikas valgyti tortą ar pyragą. Prieš tai dietologė rekomenduoja padaryti pertrauką: „Išeiti pasivaikščioti, išgerti vandens, arbatos, ir tuomet vėl sėsti prie stalo. Kad saldus patiekalas atsidurtų užkandžio vietoje. Net ir švenčių metu reikėtų valgymus planuoti, žinoti, kad pavalgiau pusryčius, po 2-3 val. suvalgyti užkandį, po to vėl pietauti.“

G. Babravičienės teigimu, normalu, kad saldumynai vaikams švenčių metu nedraudžiami: „Jų kiekio netgi nereikės riboti, jei pasinaudosite ankstesniais patarimais: valgysite planuotai, pajutę sotumo jausmą atsitrauksite nuo stalo, prisėdę prie saldaus stalo suvalgysite vieną ar pora gabaliukų saldumynų. Nereikės persivalgyti.“

Daugiau specialistų patarimų rubrikoje „Nekvieskite daktaro“ - šeštadieniais 11 val. per TV6 laidoje „Lietuvos mokyklų žaidynės“.