Pamiršau slaptažodį

Nekvieskite daktaro: mažesnė cukraus žala

2019-01-09

Cukraus gyvenime dažniausiai neišvengsime, bet galime žinoti kaip jaustis saugiau ir mėgautis tuo su minimaliomis pasekmėmis, sako olimpinės rinktinės gydytojas Dalius Barkauskas.

Jis pabrėžia, kad „angliavandenių gausa gali sukelti chaosą mūsų medžiagų apykaitoje, o vėliau gyvenime turėti įtakos ne tik tam kaip mes jaučiamės, bet ir turėti įtakos tokioms ligoms, kaip diabetas, aukštas kraujospūdis ar dantų kariesas.“

Daktaras turi paprastą patarimą: „Jei valgėte ką nors saldaus, ar gėrėte saldų gėrimą, nepatingėkite po viso to praskalauti burną paprastu vandeniu.

Gydytojas rekomenduoja įvairius saldžius dalykus pakeisti į medų, nes jis yra vienas iš angliavandenių šaltinių, kuris neduoda rūgštinės burnos terpės.

„Medus unikalus tuo, kad yra saldus ir mikroelementų, bioaktyvių medžiagų šaltinis, - aiškino D. Barkauskas - Iš kitos pusės, teisingai laikomas medus, kaip žinome praktiškai negenda. Dėl to, kad jis turi antibakterinių savybių. Šis produktas gali būti ne tik malonus vartojimui ir saldus, bet ir sveikas.“

D. Barkauskas taip pat atkreipia dėmesį, kad vaisiai yra sezoninis produktas, ir vartoti šviežius vaisius iš užsienio viduryje žiemos ne visada teisinga. „Galima tuos reikalingus vitaminus, mineralines medžiagas gauti ir kita forma“, - teigia gydytojas.

Jis pažymi, kad į sultis reikėtų žiūrėti atsargiai, nes jos dažniausiai yra iš koncentrato ir tai taip pat yra cukraus šaltinis. Todėl sultys turi būti vartojamos labai saikingai.

Visi D. Barkausko patarimai - „Lietuvos mokyklų žaidynių“ TV laidos rubrikoje „Nekvieskite daktaro“. Laida šeštadieniais 11 val. transliuojama per TV6.